Szafki kuchenne służą do przechowywania naczyń i innych utensyliów, przydatnych podczas gotowania. Często jednak są tak zawalone wszelkimi dobrami, że trudno w nich cokolwiek znaleźć. Można jednak ułatwić sobie proces szukania potrzebnych naczyń lub składników dań, stosując bardzo proste rozwiązania.

Jeśli dopiero meblujesz kuchnię, zastanów się, czy szafki z półkami to naprawdę najlepszy pomysł. Rozważ zastosowanie szuflad. Wysuwając szufladę masz dostęp do całej jej głębokości, i to od góry. Schowane w niej garnki, szklanki czy talerze będą doskonale dostępne. Nawet te w drugim rzędzie, w dodatku bez potrzeby wyciągania wszystkiego, co stoi na froncie.W celu skutecznego przechowywania rzeczy takich jak mąka, cukier, sól czy ryż, a więc składników dań, których często mamy kilogram lub dwa, dobrze jest zaopatrzyć się w jednakowe pojemniki, najlepiej sześcienne (lub zbliżone do tego kształtu – jakiś graniastosłup o podstawie prostokąta). W ten sposób nie zmarnujemy miejsca w szafce, jak w przypadku pojemników o kształcie walca. Ważne, by wszystkie były dobrze opisane.

Przechowując w szafce przetwory, słoiczki i buteleczki z sokami własnej roboty, warto sporządzić ich listę i przykleić na wewnętrznej stronie drzwiczek szafki. Odkreślając to, co zabieramy z szafki będziemy mieli dobre rozeznanie co do tego, co w szafce pozostało i nie odkryjemy poniewczasie zepsutych, starych przetworów na dnie. Warto także zapoznać się z listą biurowych pomocników – segregatory na luźno latające kartki z przepisami, stojaki na dokumenty mogą pomóc przechować pokrywki do garnków, a siatkowe kosze na śmieci to doskonałe pojemniki na warzywa i owoce (te na dnie często pleśnieją). Nie warto ograniczać się tylko do akcesoriów kuchennych. Dodatkowy plus jest taki, że te biurowe są często nieporównywalnie tańsze.

Warto co jakiś czas robić przegląd całej kuchni, wszystkich szafek i schowków, by pozbywać się tego, co niepotrzebnie w nich zalega. W ten sposób utrzymamy w kuchni idealny porządek, a wszystko czego potrzebujemy będzie pod ręką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *