Jesień to taki czas, gdzie często wyruszamy całymi rodzinami do lasu w poszukiwaniu grzybów i owoców leśnych. Często zjadamy je w sporych ilościach następnego dnia, równie często jednak robimy z nich zapasy. Jeżeli chodzi o grzyby, to najpopularniejszym sposobem na zostawienie ich na zapas jest suszenie. Kiedyś odbywało się ono na słońcu, trochę starsi pamiętają jak grzyby na sznurkach, były rozwieszone w kuchni. Teraz jednak z pomocą przychodzi nam technologia. Wiele osób korzysta obecnie z elektroniki, na rynku jest dostępnych wiele modeli suszarek do grzybów i owoców.

Zalety suszenia produktów

Zanim jednak przedstawię konkretne modele, to jeszcze kilka informacji o tym, dlaczego suszymy grzyby i jakie z tego mamy korzyści. Podstawowa zaleta jest taka, że suszenie to jeden z najstarszych i podstawowych sposobów na konserwacje żywności. Suszyć możemy owoce, grzyby czy na przykład zioła.

Na co zwrócić uwagę kupując suszarkę do owoców i grzybów?

Wracajmy do poszukiwania suszarki, jeżeli nie wiemy jaką suszarkę do owoców i grzybów kupić, polecam zapoznać się z tym krótkim przewodnikiem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na takie cechy urządzenia, jak ilość półek suszących, zakres stosowanych temperatur (niższe temperatury to gwarancja zachowania jak największych ilości naturalnie występujących witamin i antyoksydantów!) a także pobór prądu.

Moc urządzenia

Poszukując idealnej suszarki, powinniśmy się kierować parametrami technicznymi, dzięki temu w łatwy sposób będziemy w stanie porównać poszczególne sprzęty. Jednym z najważniejszych czynników jest moc urządzenia. Suszarki z najniższej półki, zazwyczaj mają niską moc, a co za tym idzie, proces suszenia może okazać się niezbyt skuteczny. Zdecydowanie warto szukać takich produktów, gdzie moc ma minimum z 300-400 W. To jak szybko będziemy suszyć w głównej mierze, zależy od temperatury. Dlatego warto wybierać takie produkty, które nie grzeją bardzo mocno a powoli. Zdecydowanie korzystniej jest suszyć dłużej, wówczas suszone owoce czy grzyby zachowują znacznie więcej substancji odżywczych. Optymalną temperaturą do suszenia jest 70-80 stopni Celsjusza.

Pojemność

Oprócz mocy, bardzo ważnym elementem jest pojemność urządzenia. Suszarki składają się ze specjalnych sit, na których układamy produkty do suszenia. Oczywiście im więcej jest takich tacek, tym więcej równocześnie możemy suszyć owoców albo grzybów. Warto zauważyć, że niektórzy producenci dają możliwość dokładania kolejnych tacek i w ten sposób znacząco możemy powiększyć pojemność. Warto wiedzieć, że jeżeli tacek będzie za mało w stosunku do mocy urządzenia, to bardzo łatwo jest osiągnąć zbyt wysoką temperaturę i przesuszyć owoce albo grzyby. Najlepiej jak cała pokrywa wykonana jest z przeźroczystego tworzywa sztucznego, wówczas możemy na bieżąco obserwować, jak postępuje proces suszenia.

Energooszczędność

Ponieważ proces suszenia może trwać wiele godzin, a przy udanych zbiorach może być również powtarzany, to zdecydowanie warto jest zainwestować w taką suszarkę, która zużywa jak najmniejsze ilości energii elektrycznej. Będzie to z korzyścią dla środowiska i dla naszego portfela.

Jaką suszarkę wybrać?

Rynek jest pełen produktów, jedne lepsze a drugie gorsze. Biorąc pod uwagę opinie na poszczególnych portalach, wydaje nam się, że warto postawić na sprawdzonych producentów. Co prawda ich cena będzie zapewne trochę wyższa niż mniej renomowanego producenta, ale za to zyskamy dobrą jakość zarówno urządzenia, jak i wysuszonych w nim produktów.

Ranking najlepszych suszarek do owoców i grzybów

PozycjaNazwaCena
1Zelmer zfd2350wSprawdź cenę
2Raven ess001Sprawdź cenę
3MPM msg-02Sprawdź cenę
4Concept so-1063Sprawdź cenę
5Zelmer zfd2050wSprawdź cenę

Najpopularniejsze modele suszarek do grzybów:

jest jednym z najchętniej kupowanych. Nadaje się idealnie do suszenia zarówno grzybów, jak i owoców. Według opinii klientów można w nim suszyć nawet mięso. Zaletą jest to, że można wybrać sobie jeden z dwóch dostępnych poziomów temperatury. Bardzo duża pojemność, bo aż 11 litrów to zdecydowanie zaleta tego urządzenia. Sprawdź cenę.

Kolejnym modelem godnym polecenie jest Niewiadów 972. 04. Oprócz tego, że jest to wiekowa Polska firma, to może zaoferować kilka ciekawych rozwiązań. Między innymi mikroprocesor, którego zadaniem jest sprawdzanie temperatury na poszczególnych sitkach i takie jej regulowanie, żeby wszędzie była taka sama. Oprócz tego, że urządzenie pracuje cicho, to ma cztery duże talerze o średnicy 30 centymetrów, co pozwala na jednoczesne wysuszenie całkiem pokaźnej porcji grzybów. Sprawdź cenę.

Suszarka od marki Raven  o mocy 500 W została wyposażona w płynną regulację temperatury suszenia w zakresie od 35-70°C. 6 sit do suszenia pozwala na wysuszenie dużej partii owoców i grzybów na raz. Sprawdź cenę.

Suszarka do owoców i grzybów 970.02 PS marki Niewiadów została wyposażona w 4 przeźroczyste sita o wysokości 5 cm i średnicy 30 cm. Dwa poziomy mocy suszenia oraz automatyczny wyłącznik, który jest dobrym zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Moc 500 W pozwoli na szybkie i zdrowe suszenie ulubionych produktów. Sprawdź cenę.

Suszarka spożywcza do suszenia grzybów, ziół, owoców i warzyw, w kolorze białym marki MPM. Została wyposażona w moc 400 W,  podkładki antypoślizgowe oraz 5 sit do suszenia o średnicy 33 cm. Sprawdź cenę.

Poradnik

Jak suszyć grzyby

Grzyby możemy suszyć na różne sposoby. Oprócz suszarki mamy do wyboru słońce, piekarnik lub kaloryfer. Aby suszone grzyby zachowały smak i aromat, nie powinno się moczyć grzybów przed suszeniem. Wystarczy bardzo dokładnie je oczyścić nożykiem i pędzelkiem lub szczoteczką. Płukanie lub odmaczanie wydłuża czas schnięcia.
Aby wysuszyć grzyby na słońcu, należy ułożyć je na sicie i wystawić na pełne słońce, gdzie suszyć się będą kilka dni. Tak suszone grzyby należy dwa lub trzy razy przewrócić na drugą stronę. Można je również przykryć gazą, która chroni przed owadami i zanieczyszczeniami.
Do suszenia grzybów w piekarniku konieczna jest funkcja termoobiegu. Suszenie powinno odbywać się w temperaturze 50°C. W razie potrzeby można ją później zwiększyć do 60°C. Grzyby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oddalone od siebie. Podczas suszenia w piekarniku drzwiczki powinny być uchylone, by wilgoć, która odparowuje z grzybów, wydostawała się na zewnątrz. Suszone grzyby są gotowe po kilku godzinach. Jeśli kawałki są spore lub grzyby nie doszły jednego dnia, suszenie można powtórzyć dzień później.
Suszenie grzybów na kaloryferze wymaga nawleczenia ich na nitkę. Wówczas kawałki nie powinny być zbyt małe, bo łatwo spadną. Najlepsze będą dwu- lub trzycentymetrowe paski. Po nawleczeniu grzybów końce nitki trzeba przywiązać do kaloryfera tak, by sznurek z grzybami był rozciągnięty w poprzek grzejnika.

One thought on “Jaką suszarkę do owoców i grzybów kupić?”

  1. Ja kupiłęm dehydrator od ronica w super cenie, sprawdza sie świetnie, myślę, że warto dopisać do rankingu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *