Ciągły pośpiech zmusza wiele osób do zrezygnowania z przygotowywania pełnowartościowych i smacznych posiłków. Domowy obiad jest coraz częściej zastępowany przez gotowe dania lub fast-foody. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad rozwiązaniem, które może znacznie ułatwić codzienne gotowanie. Szybkowar kosztuje więcej niż zwykły garnek, jednak korzystanie z takiego naczynia ma kilka bardzo konkretnych zalet

Jak działa szybkowar?

Jest to naczynie przeznaczone do szybkiego gotowania. Przyspieszenie procesu przygotowania potrawy staje się możliwe dzięki podniesieniu ciśnienia panującego wewnątrz garnka. W tym celu szybkowary są wyposażone w specjalną, szczelną pokrywkę. Dodatkowo dodaje się także zawór bezpieczeństwa, który chroni przed nadmiernym wzrostem ciśnienia. Ponieważ wewnątrz naczynia panuje bardzo wysokie ciśnienie, wzrasta również temperatura wrzenia wody. Jest to prosty i całkowicie naturalny sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Nowoczesne szybkowary są starannie zaprojektowane, dlatego nie istnieje ryzyko nadmiernego podniesienia ciśnienia, co mogłoby doprowadzić do niebezpiecznego wypadku.

Czy szybkowar to dobra inwestycja?

Gotowanie w szybkowarze może wydawać się stosunkowo trudne osobom, które dopiero zaczynają używać takiego naczynia, ponieważ zmianie ulega czas przygotowania wszystkich potraw. Dlatego korzystanie z tego garnka będzie wymagało zmiany części przyzwyczajeń. Jednocześnie po nabraniu wprawy przygotowywanie potraw stanie się prawdziwą przyjemnością i nie będzie związane z czasochłonnym przesiadywaniem w kuchni.

Korzyści z używania szybkowaru

Jedną z oczywistych zalet jest znacznie szybsze przygotowywanie różnych dań. Ułatwia to gotowanie pomimo ciągłego pośpiechu. Jednocześnie umożliwia dosyć skuteczne zmniejszenie rachunków, co odczują przede wszystkim osoby, które często gotują. Taka metoda wpływa korzystnie na smak oraz wygląd przygotowywanych produktów. Krótsze gotowanie sprawia, że nie tracą one tak wielu walorów smakowych, a także składników odżywczych. Dlatego zakup szybkowaru jest dobrą inwestycją zarówno dla smakoszy, jak i osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu.

Szybkowar jest bardzo uniwersalnym urządzeniem, które można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Doskonale nadaje się do prostych produktów takich jak ryż, czy ziemniaki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w takim garnku przygotowywać także zupy, czy gulasze. Największą różnicę można odczuć w przypadku potraw, wymagających długiego gotowania.

Jaki szybkowar kupić – na co zwrócić uwagę kupując szybkowar?

W naszej kuchni coraz częściej goszczą szybkowary. Dzięki nim możemy w błyskawicznym tempie przygotowywać zdrowe i pyszne potrawy. Czym powinniśmy kierować się przy wyborze garnka ciśnieniowego? Zwolennicy zdrowego odżywiania z pewnością wybiorą ten z wkładką do gotowania na parze, a wygodni użytkownicy postawią na szybkowar z funkcjonalnym timerem. Przed zakupem garnka ciśnieniowego, warto zastanowić się jakie ma spełniać oczekiwania. Warto zastanowić się jaki szybkowar kupić czy ma to być klasyczny szybkowar, czy może elektryczny, na prąd? Czy chcemy posiadać garnek aluminiowy, czy ze stali nierdzewnej, oraz jaka pojemność powinien mieć nasz szybkowar?

Szybkowar klasyczny

Przypomina nieco zwykły garnek, z tym że posiada specjalną pokrywę z zaworem, która umożliwia osiągnięcie w naczyniu wysokiego ciśnienia. Niektóre modele posiadają regulację jego poziomu co pozwala przyrządzać w garnku zarówno delikatne potrawy, jak i takie które wymagają większej obróbki termicznej. Szybkowar klasyczny może być użytkowany na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Nie ma wbudowanej w sobie elektroniki.

Szybkowar elektryczny – na prąd

Przyrządzanie potraw w szybkowarze elektrycznym jest bardzo proste. Nie wymaga, aby stawiać go na kuchence, gdyż jest bezpośrednio podłączany do gniazdka elektrycznego. Jest to urządzenie mobilne, z którego możemy korzystać w miejscach gdzie nie ma dostępu do kuchenki. Większość urządzeń posiada wewnętrzną podziałkę, dzięki której można odmierzać wodę czy inny płyn.

Szybkowar ze stali nierdzewnej czy aluminiowy?

W sprzedaży mamy do dyspozycji szybkowary aluminiowe oraz stalowe. Pierwsze z nich są lżejsze i zapewniają równomierny rozkład ciepła po całej powierzchni. Poza tym garnki aluminiowe szybciej się nagrzewają. Niestety ich żywotność jest krótsza, gdyż znacznie szybciej niszczeją. Są bardzo podatne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Z kolei szybkowary ze stali nierdzewnej są o wiele trwalsze, ale za to słabiej przewodzą ciepło. Mimo tego utrzymują na dłużej wysoką temperaturę przyrządzonej potrawy. Być może warto wybrać szybkowar wykonany ze stopu stali i aluminium? Dzięki temu zakupiony garnek będzie szybciej przewodził ciepło, a poza tym będzie energooszczędny.

Wady i zalety szybkowarów

Jak wszystkie produkty, szybkowary posiadają szereg zalet oraz wad.
Zaletą szybkowarów klasycznych jest to, że większość z nich możemy myć w zmywarce, natomiast w szybkowarach elektrycznych możemy umyć w tym urządzeniu tylko niektóre jego części. Kolejną zaletą klasycznych szybkowarów jest ich prosta obsługa i niższa cena, niż szybkowarów elektrycznych. Większość modeli elektrycznych posiada automatyczne wyłączanie się, czego nie posiadają modele klasyczne. Bardziej funkcjonalne wydają się szybkowary o mniejszych rozmiarach. Przechowywanie dużego naczynia może okazać się niełatwe, jeśli posiadamy małą kuchnię. Zaletą wszystkich szybkowarów jest posiadanie szczelnej pokrywy. Wewnątrz naczynia zatrzymywana jest para wodna, dzięki czemu przyrządzone potrawy są wilgotne i posiadają dużo witamin.

Szybkowar to produkt w którego warto zainwestować. Polecany jest szczególnie dla tych, którzy borykają się z brakiem wolnego czasu. Dzięki niemu możemy znacznie przyśpieszyć przygotowanie ulubionych potraw. Dostępna w większości szybkowarów wkładka do gotowania na parze pozwoli nam spożywać posiłki pełne witamin i składników odżywczych. Na rynku mamy duży wybór garnków ciśnieniowych pamietajmy, ze nie musimy od razu kupowaś najlepszy. Najmniejsze z nich mają pojemność 2, 5 l, a największe 8, 5 l. Ich średnia waha się od 18 do 25 centymetrów. Przed zakupem warto zastanowić się nad wyborem wielkości i modelem urządzenia. Trafny szybkowar z pewnością będzie nam służył przez długie lata.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *